Dat verwachten wij wel. Sinds 1 januari 2025 hoeft PWRI minder reserves aan te houden. Dat betekent dat wij meer geld aan uw pensioenpot kunnen toevoegen dan voorheen. Daarom verwachten wij dat u, als u met pensioen gaat, ook meer pensioen krijgt. Of dat ook echt het geval is, hangt af van de economie. Als het goed gaat met de economie is er meer geld dan als het slecht gaat. Maar dat was altijd al zo.
Ook het pensioen dat u heeft opgebouwd tot 1 januari 2025 is overgegaan naar de nieuwe pensioenregeling. We rekenen de waarde van uw pensioen uit en voegen het geld toe aan uw pensioenpot. Daarna kijken we hoeveel uw pensioen straks wordt.
U wilt natuurlijk heel graag weten wat de overgang voor uzelf betekent. Dat begrijpen wij. Wij kunnen u dit nog niet vertellen. Maar wij kunnen u al wel zeggen wat u van ons mag verwachten.
Als het goed gaat met de economie, dan zit er meer geld in uw pensioenpot. Of minder geld als het slecht gaat met de economie. Bent u nog jong? Dan kan de pensioenpot meer bewegen dan als u ouder bent. We beleggen voor jonge mensen met meer risico dan voor oudere mensen. Dat levert op lange termijn vaak meer geld op. En als het slecht gaat met de economie is er voor jongeren meer tijd om dat nog op te vangen. Als u (bijna) met pensioen bent, dan wilt u meer zeker zijn van uw verwachte pensioen. Dan weet u beter op welk inkomen u kunt rekenen.
Vanaf 1 januari 2025 beweegt uw pensioen van PWRI directer mee met de economie. Als het goed gaat met de economie, dan gaat uw pensioen omhoog. U krijgt dan meer geld van ons fonds. Dat is fijn. Want uw PWRI-pensioen is een deel van uw inkomen op dat moment. Daar betaalt u bijvoorbeeld uw boodschappen van als u niet langer meer werkt en met pensioen bent.
Maar het kan ook slecht gaan met de economie en u heeft liever niet dat uw pensioen omlaaggaat. Daarom zetten wij sinds 1 januari 2025 geld opzij. Dit noemen wij een reserve. Als het slecht gaat met de economie vullen wij uw pensioen aan uit die reserve. Dat kan zolang er nog geld in deze reserve zit. De kans is daarmee erg klein dat uw pensioen omlaaggaat en dat u dus minder geld krijgt van ons fonds. Alleen als het jaren achter elkaar heel slecht gaat met de economie kan dat het geval zijn.
Iedere maand wordt er een stukje van uw salaris opzij gelegd voor uw pensioen. Dat kunt u zien op uw loonstrookje. Uw werkgever legt daar geld voor uw pensioen bij. Samen is dat uw pensioenpremie. Dit geld komt in uw pensioenpot. PWRI belegt dit geld. De opbrengst van de beleggingen doen we ook uw pensioenpot. Wij beleggen gezamenlijk voor de pensioenpotten van alle deelnemers. Daardoor kan uw pensioenpot groeien. U ziet voortaan hoeveel geld er in uw pensioenpot zit en hoe dit geld meebeweegt met de economie. Ook ziet u op hoeveel pensioen u waarschijnlijk van ons gaat krijgen uit uw pensioenpot. Als u met pensioen gaat, wordt uw pensioen uit deze pensioenpot betaald.
Uit uw pensioenpot wordt vanaf het moment dat u met pensioen gaat uw pensioen betaald. Dat krijgt u zolang u leeft. U kunt het geld in uw pensioenpot dus niet opnemen. Dit geld is alleen voor uw pensioen. U kunt als u met pensioen gaat wel kiezen hoe u uw pensioen wilt hebben. Bijvoorbeeld of u eerder of later met pensioen gaat. Of eerst meer en daarna minder pensioen wilt ontvangen.
U helpt ons als u het volgende doet
Als u
Ook als u
Heeft u uw e-mailadres nog niet opgegeven en wit u dit wel? Dan
In de nieuwe pensioenregeling ontvangen uw nabestaanden een pensioen van PWRI. Dat noemen we ‘partnerpensioen’ voor uw partner en ‘wezenpensioen’ voor uw kinderen. Hoe hoog dat pensioen is, hangt af van uw eigen situatie.
Ja. Als u pensioen opbouwt bij PWRI is er pensioen voor u. U en uw werkgever leggen elke maand geld in. Dat komt in een pensioenpot. Deze pensioenpot is alleen voor u, niet voor anderen. Wilt u weten hoeveel geld er in uw pensioenpot zit? Dit kunt u zien als u inlogt.
We beleggen voor iedereen die pensioen bij ons opbouwt. U kunt niet zelf kiezen hoe we uw pensioen beleggen, maar u kunt wel uw mening over geven. Eens in de 5 jaar ontvangt u van ons een vragenlijst. Die heeft u voor het laatst in 2021 ontvangen. De uitkomsten brengen we per leeftijdsgroep bij elkaar. Hier houden we bij het beleggen rekening mee.
Organisaties van werkgevers en werknemers en de overheid hebben samen afspraken gemaakt om het pensioen aan te passen aan deze tijd. Deze afspraken zijn vastgelegd in de Wet toekomst pensioenen. Dit is de nieuwe wet voor pensioen. Deze wet is ingegaan op 1 juli 2023. Deze regels hebben wij omgezet in een nieuwe pensioenregeling. Deze nieuwe pensioenregeling is ingegaan op 1 januari 2025.
Pensioen gaat over uw inkomen voor later. Of als u al met pensioen bent over uw inkomen nu. Dus is heel belangrijk voor u. En omdat u hier niet iedere dag mee bezig bent, ook best ingewikkeld. Ook al blijft er veel hetzelfde in de nieuwe pensioenregeling, toch kunnen wij ons voorstellen dat u vragen heeft. Daarom leggen we het u graag uit. Zodat u weet waar u aan toe bent.
U kunt onze Klantenservice bellen. Als u dat fijner vindt, kunt u uw vragen natuurlijk ook stellen aan uw werkgever. Of aan een andere persoon die u helpt bij uw pensioenzaken.
U kunt ook gebruik maken van het contactformulier op onze website.
Ja, dat blijft mogelijk. Gaat u uit dienst? En kiest u hiervoor? Dan blijft u deelnemer, net alsof u nog voor een werkgever werkt die bij ons fonds is aangesloten. Dat kan maximaal drie jaar lang. Deze keuze noemen we ook wel
U kunt kiezen voor hoeveel u blijft meedoen
U kunt in de nieuwe regels meer kiezen:
Als u arbeidsongeschikt bent, kunt u geen 100% kiezen. Dat is, omdat u automatisch al voor een deel pensioen blijft opbouwen. U kunt wel kiezen voor één van de andere percentages. Neem contact met ons op over wat dit betekent voor uw pensioen.
De maniér waarop u pensioen opbouwt, is ook veranderd na 1 januari 2025. Dat geldt voor iedereen. Lees hierover meer bij 'Wat verandert er?'.
U betaalt de premie volledig zelf
Als u in dienst bent, legt u geld opzij voor uw pensioen. Uw werkgever doet dat ook. U betaalt 1/3 deel en uw werkgever 2/3 deel. Als u uit dienst gaat en u blijft pensioen bij ons opbouwen, betaalt u uw eigen deel én het deel van uw werkgever. U betaalt dus beide delen. Hoeveel dat is, hangt af van het % dat u kiest.
En het nabestaandenpensioen?
De manier is veranderd waarop het pensioen is geregeld voor uw nabestaanden. Dit heeft gevolgen voor u als u uit dienst gaat en daarna overlijdt.
Als u en uw partner uit elkaar gaan, heeft dit vaak gevolgen voor uw pensioen. Dat was in de oude regels zo en blijft ook zo in de nieuwe regels voor pensioen. Alleen het partnerpensioen is nu anders.
Gaat u uit elkaar?
Wat is er gebeurd met het partnerpensioen vanaf 1 januari 2025?
Partnerpensioen is pensioen voor een partner wanneer u overlijdt. Is uw scheiding ingeschreven bij de gemeente na 1 januari 2025? Dan heeft uw ex-partner eventueel alléén recht op het partnerpensioen dat u tot 1 januari 2025 heeft opgebouwd. Na 1 januari 2025 bouwt u geen partnerpensioen meer op.
Waarschijnlijk niet. Als u inlogt op deze website, ziet u 2 dingen:
Uw pensioenpot gaat omhoog of omlaag en uw verwachte pensioen gaat ook omhoog of omlaag. Dat gaat niet helemaal gelijk op. Uw verwachte pensioen schommelt voortaan minder dan uw pensioenpot. Sterker, het kan zijn dat uw pensioenpot daalt en uw verwachte uitkering omhooggaat! Zeker als u nog jong bent, kan uw pensioenpot meer op en neer gaan dan als u ouder bent.
Dat komt doordat we uw pensioenpot omrekenen naar een pensioen dat u in de toekomst elke maand krijgt. Er kan nog veel gebeuren tussen nu en dat moment.
Bij die berekening houden we bijvoorbeeld rekening met rente. De rente kan veel stijgen en dalen. We kijken ook naar hoelang u waarschijnlijk nog leeft vanaf het moment dat u pensioen krijgt. Misschien leeft u niet lang, misschien wordt u 100 jaar.
Daarom ziet u verschillende bedragen staan als u inlogt en uw pensioen bekijkt. U ziet wat er gebeurt met uw pensioen als het goed gaat, als het slecht gaat en de situatie daar tussenin. Toezichthouder De Nederlandse Bank (DNB) zegt hoe we die rekensom moeten maken. Alle pensioenfondsen doen dat op dezelfde manier.