Gaan u en uw ex-partner scheiden na een huwelijk of geregistreerd partnerschap? Dan maakt u samen afspraken over hoe u uw pensioen verdeelt. Ook kunt u afspraken maken met uw ex-partner over het partnerpensioen. Welke mogelijkheden er zijn en wat u hiervoor moet regelen, hangt af van uw persoonlijke situatie.
U kunt uw pensioen op verschillende manieren verdelen. De afspraken die u maakt over de verdeling van uw pensioen gaan over uw ouderdomspensioen. Op het overzicht verdeling pensioen vindt u alle verschillende mogelijkheden voor het verdelen van uw pensioen na scheiden terug. U kunt dit gebruiken tijdens het gesprek met uw ex-partner, advocaat of mediator.
Het is belangrijk dat u uw afspraken binnen 2 jaar na de scheiding aan ons doorgeeft. Anders weten wij niet wat we voor u moeten regelen.
U en uw ex-partner kunnen een voorlopige berekening van de verdeling van het pensioen opvragen. Dit doet u door het contactformulier in te vullen. Kies voor het onderwerp 'scheiden of uit elkaar gaan'. Over het partnerpensioen maakt u aparte afspraken met uw ex-partner.
Het is belangrijk dat u en uw ex-partner afspraken maken. Ook maakt u afspraken over het ouderdomspensioen en het partnerpensioen. U kunt verschillende keuzes over de verdeling van het ouderdomspensioen maken.
U kunt kiezen om het ouderdomspensioen te verdelen, te splitsen (conversie) of niet te verdelen. Daarbij kunt u ook nog kiezen om met een bepaald percentage te delen. Of u kunt een kortere of langere periode dan uw huwelijkse periode verdelen. Uw ex-partner kan wel of niet afstand doen van het partnerpensioen.
Deze afspraken legt u vast in het scheidingsconvenant.
Log in en geef uw gemaakte keuzes door. Doe dit binnen 2 jaar na uw scheiding. Anders weten wij niet wat we voor u moeten regelen.
Heeft u ook pensioen bij andere pensioenfondsen? Geeft daar dan ook uw keuze voor de verdeling van uw pensioen door.
U bent gescheiden en legde de afspraken over de verdeling van uw opgebouwde pensioen vast. Deze staan in de huwelijkse voorwaarden, het scheidingsconvenant of de beëindigingsovereenkomst. Deze afspraken geeft u aan ons door.
Verdeling pensioen doorgeven:
1. Vul het formulier verdeling van ouderdomspensioen in. U of uw ex-partner ondertekent het formulier.
2. Stuur het formulier samen met een kopie van de huwelijkse voorwaarden, het scheidingsconvenant of de beëindigingsovereenkomst naar ons toe.
3. Doe dit binnen 2 jaar na de scheiding of beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Doet u dit niet dan betalen wij straks niet rechtstreeks aan uw ex-partner uit. U moet dit in de toekomst dan zelf met uw ex-partner regelen.
4. Uw ex-partner kan deze verdeling ook binnen 2 jaar aanvragen. Wij registreren de verdeling van het pensioen nadat wij het formulier krijgen.
5. Stuur het formulier verdeling van ouderdomspensioen via het contactformulier naar ons toe.
6. Bouwt u pensioen op bij PWRI? Dan kunt ook uw keuzes digitaal doorgeven door in te loggen.
Belangrijk: Zonder het formulier Verdeling van ouderdomspensioen kunnen wij uw aanvraag niet verwerken.
Volgens de wet heeft uw partner recht op de helft van uw opgebouwde pensioen tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap. Mogelijk heeft u andere afspraken gemaakt met uw (ex) partner. Bijvoorbeeld een ander percentage, een andere periode, keuze voor conversie of niet verdelen. Deze afspraken heeft u dan vastgelegd in het scheidingsconvenant dat u heeft opgesteld met uw advocaat of mediator.
Als u heeft gekozen voor een verdeling die afwijkt van de wettelijke verdeling, vragen wij u om een aantal pagina's uit het convenant mee te sturen zodat wij dit kunnen controleren.
Stuur ons een kopie van de aanvullende en ondertekende overeenkomst. Hierin staat wat er uit het originele scheidingsconvenant vervalt en wat daarvoor in de plaats komt. U kunt uw keuze maar 1 keer wijzigen. Doet u dit niet binnen 2 jaar nadat u bent gescheiden? U en uw ex-partner regelen de gewijzigde afspraken dan onderling. U kunt wel de gemaakte afspraken op elk moment intrekken.
Was u getrouwd of had u een geregistreerd partnerschap met iemand die pensioen bij PWRI heeft? Dan bent u de 'ex-partner'. Dan heeft u mogelijk recht op partnerpensioen.
U als ex-partner krijgt mogelijk partnerpensioen. Dit geldt alleen voor opgebouwd partnerpensioen vóór 1 januari 2025. Of als bij pensioneren is gekozen voor een hoger pensioen. U kunt ook aangeven dat u het partnerpensioen niet wilt. Dit noemen wij ‘afstand doen van het partnerpensioen’. U maakt hier samen afspraken over.
Als u afstand wilt doen van het partnerpensioen, vul dan het contactformulier in. Mogelijk heeft u de volgende gegevens nodig: een kopie van de inschrijving in het huwelijksgoederenregister en een kopie van de pagina's van het convenant. Heeft u afspraken gemaakt over het afstand doen van het partnerpensioen in het scheidingsconvenant of beëindigingsovereenkomst? Dan kunt u die ook naar ons sturen. U heeft hiervoor geen toestemming nodig van uw ex-partner.
Wanneer u aangeeft afstand te doen van het partnerpensioen, dan draaien wij uw keuze niet meer terug.
Dan moet u uw ex-partner afmelden bij PWRI. Dit is nodig voor de berekening van uw pensioen.
Stuur via het contactformulier een kopie van 1 van deze documenten:
Want de afspraken die u maakte, hebben gevolgen voor uw pensioen. Heeft u straks een te laag inkomen? Dan kunt u mogelijk extra geld krijgen van de overheid. Bijvoorbeeld zorgtoeslag of huurtoeslag. Lees meer over bestaansminimum.